Beadták az első - az önkormányzat jóvoltából támogatott - védőoltást

cikador 2018.03.12, 10:50

Március 10-én a bátaszéki gyermekorvosi rendelőben először adták be a rotavírus elleni vakcinát, amelyet a város vásárolt meg. Kovács Szofi és Bercel az alapos vizsgálatot követően Omacht Erika doktornőtől kapta az ellenszert, amelyet szájon át adott be a gyermekorvos, hiszen ez az egyetlen védőoltás, amelyet nem injekció formájában kapnak a kicsik.

Tudni kell, hogy a vakcina nem tartozik a kötelezően beadandó védőoltások közé (és körülbelül 18.000 Ft-ba kerül, de kétszer kapják a gyerekek, azaz 36.000 Ft) ám a hazai szakmai fórumok állásfoglalása szerint érdemes a gyermekünket rotavírus elleni kezelésben részesíteni. A gyermekorvosok javaslata alapján a csecsemőket hat hónapos korukig kell a gyógyszerrel védetté tenni, ugyanis a vakcina fél éves kor után már nem véd kellőképpen.

A rotavírus-fertőzés okozza a legtöbb, enyhébb vagy súlyosabb kiszáradást okozó, hányással, hasmenéssel járó betegséget kisgyermekek és csecsemők körében. Ezért is tartotta fontosnak Bátaszék városa az érintettek kiemelt támogatását.

 

 

 

Képek