Húsz közös év - Nagysalló

cikador 2017.08.25, 09:42

A Nagysallóban augusztus 18-20 között zajló, testvértelepülési szerződés 20 éves évfordulóját ünneplő rendezvénysorozaton járt városunk hivatalos delegációja és a Heimat és Felvidék tánccsoport. A 20 éves évforduló mellett egy másik, a felvidéki kitelepítés 70. évfordulójáról is megemlékeztünk ezen a hétvégén, aminek ezt a testvérvárosi kapcsolatot is köszönhetjük. Az ünnepségen dr. Bozsolik Róbert városunk polgármestere és Kotora Marián mérnők, Nagysalló polgármestere a testvérvárosi szerződést aláírásukkal erősítették meg. 

 

„1947-ben a Nagysallóból kitelepített magyar családok közül mintegy 88 család került a számukra korábban bizonyára teljesen ismeretlen Bátaszékre. Húsz év távlatában is látható, hogy a nagysallói vezetés részéről bátorságra is szükség volt, hogy felvegyék a kapcsolatot Bátaszékkel, az együttműködés részévé tegyék a felvidéki kitelepítés történelmi tévedésének kérdését, annak fájdalmát kiadványokkal, emlékműsorokkal segítsenek átélni az érintetteknek és utódaiknak, valamint eljuttatni olyanokhoz is, akik esetleg bagatellizálják ezt a történelmi traumát.” – írja Kemény Lajos, aki családja révén maga is érintett.

 

Az ünnep visszaemlékezéssel kezdődött, Kún Ferenc történész előadása átfogó képet adott a korról, politikai szándékokról és a sok felvidéki magyar számára végzetes döntésekről. Ezt követte a nagysallói származású Kicsindi Enikő szerkesztette könyv - a kitelepítésről - bemutatója: Nagysalló, Kissalló, Hölvény 1947 … Nem felejtünk … címmel.

A történelmi emlékezést követően községi díjak átadására került sor, majd Bátaszék és Nagysalló testvértelepülési kapcsolatát erősítette meg a két település polgármestere dr. Bozsolik Róbert és  Kotora Marián. Beszédeikben a 20 év emlékeit elevenítették fel a bátaszéki és „sallai” szervezetek képviselői és a városok polgármesterei.

A pénteki ünnepségsorozat estéjén Benkő Géza színművész adta elő Soóky László: A nagy (cseh)szlovákiai magyar csönd című derűs szomorújátékát, majd a budapesti Corvinus Közgáz Néptáncegyüttes fergeteges néptáncbemutatója következett, a nap táncházzal ért véget. Szombaton délelőtt avatta Nagysalló az elkészült tájházát, az avatáson közreműködött a Bátaszéki Felvidék Tánccsoport is. Délután a hagyományos búcsúi forgatag fogadta a helyi és vidéki vendégeket. Játékok, folyamatosan cserélődő fellépők a színpadon, ételek és italok sokasága biztosította mindenki számára a jó hangulatot. Itt léptek fel a bátaszéki művészeti csoportok is, a Felvidék Néptánc Egyesület, a Heimat Német Nemzetiségi Tánccsoport. Bátaszék képviseletét az előbbieken kívül még a Bátaszéki Öregfiúk Labdarúgó csapat is színesítette, akik megmérkőztek a helyiekkel és részt vettek a szombat délutáni főzőversenyen is.

A háromnapos rendezvény vasárnap zárult, ahol a katolikus misét és a református istentiszteletet követően a delegáció megkoszorúzta a világháborús emlékművet.

Képek

Akadálymentes Változat


 Nagyobb betűméret
 Kissebb betűméret
 Magas kontraszt
 Negatív kontraszt
 Visszaállítás