Téli este Bátán - színház

cikador 2017.11.17, 10:52

A Markó József Bátai Hagyományőrzők Egyesülete 2014-ben alakult kórusként, amely egyben mozgással egybekötött előadást is jelentett. Ebből fejlődött ki mára a bátai színi társulat.  A társulat Bátaszékre november 16-án érkeztek a „Téli este Bátán” című népi színművel. Török Piroska, aki a darabot színpadra vitte elmondta, hogy a közel egy órás előadás megtörtént, igaz történeteket mesél el Báta hétköznapjaiból, egy-egy bátai, népi énekkel elválasztva. Török Piroska édesanyjának felmenői már az 1700-as években is Bátán éltek és úgy gondolja, hogy ez az erős gyökér, ami a településhez köti, kötelezi arra, hogy a bátai hagyományokat megismertesse a fiatal generációval. Tisztelni kell az őseink múltját, ma abból kell meríteni, és ehhez meg kell őrizni azt a tudást, amit szüleinktől, nagyanyáinktól kaptunk. Ebben a színdarabban is ezt az értéket szeretnék átadni mindazoknak, akik fontosnak tartják a néphagyományt, annak megismerését és továbbadását.

A tegnap esti előadás a bátaszéki Petőfi Sándor Művelődési Házban nem csak a szíveket, de a nevetőizmokat is igen megdolgoztatta, hiszen a történetek gyakran kétértelmű, szarkasztikus humorral fűszerezve elevenedtek meg a színpadon.

A társulat nemcsak Bátán, Bátaszéken lépett már fel, hanem jártak környező településeken, Kölesden, Szálkán, és eljutottak már Romániába és Horvátországba is. További sok sikert kívánunk az egyesületnek!

Képek