Vidám télbúcsúztató

Vidám télbúcsúztató a Petőfi Sándor Művelődési Házban!

A feje tetejére áll a világ…

A farsangi alakoskodás hazánkban a 15. század óta ismeretes. A jellemzője, hogy olyan ünnepi időszak, amelyben a hétköznapi élettől eltérő dolgok történhetnek, felbomolhat a szokásos rend. Ahogy ilyenkor mondani szokták: a feje tetejére áll a világ. A farsang a tél befejezésére utal. Ennyiben a téli ünnepkör része, de már az előre, a tavaszra utaló mozzanatok is megjelennek benne. Bátaszék sincs híján a farsangolásban. Jelmezes felvonulásokat tartanak az óvodában, az iskolában, és a hagyományőrző csoportok sem restek a mulatozás, a farsangi mókázás terén. A szokások és hiedelmek zömének szempontjából azonban többnyire farsangvasárnap, farsanghétfő és húshagyókedd alkotja az igazi farsangot. A záró három napot „farsang farkának” is nevezik.

Ebben az évben nagyon rövid a farsangi időszak. A kezdete szokás szerint január 6., vízkereszt, a vége pedig a nagyböjtöt megelőző húshagyó kedd éjfél, amelyik az idén február 13.

A farsang farkát ezért meghúzzuk egy kicsit, és február 22-én (csütörtökön), 18 órától igazán derűs hangulatban szeretnénk búcsúztatni, vagy ha kell, elűzni a telet. Ebben lesz a segítségünkre Sebestyén István, bukovinai székely népművész, ének- és mesemondó. Istánka – ahogyan sokan ismerik – huncut történeteit hallva még a tavasz is szívesebben teszi be a lábát Bátaszékre.

Az ingyenes előadásra minden érdeklődőt szeretettel várunk a Petőfi Sándor Művelődési Házba!

 

 

Képek