875 éves Bátaszék - II. Géza szobrának avatása

cikador 2017.07.04, 13:00

 

II. Géza szobor felállításának gondolatát a Nemzeti Kulturális Alap Képzőművészet Kollégiumának pályázati felhívása adta. A felhívás olyan kortárs, esztétikailag és tartalmában igényes köztéri munkák létrehozására irányult, melyek az adott település közterén a település kulturális jelenét erősítik. A pályázati támogatásnak és Bátaszék Város Önkormányzata által vállalt önrésznek köszönhetően a Nemzeti Kulturális Alap szakmai bizottsága által kiválasztott alkotás valósulhatott meg. A szobor Imre Péter, szekszárdi szobrász alkotása.

Város Napján ünnepélyes keretek között avatták fel II. Géza szobrát. A szoboravatáson Sümegi József, helytörténész beszélt II. Géza személyéről, aki magyar királyként 1142-ben ciszterci szerzeteseket telepített le Bátaszéken. Ez a lépés döntő fontosságú volt a település jövőjét tekintve, a ciszterek tevékenysége olyan gazdasági, kulturális hagyományokat alapozott meg, melyre a mai napig támaszkodik Bátaszék városa. Baky Péter festőművész pedig a szobrot, mint művészeti alkotást méltatta.

A szobor vörösrézből készült, mint a templom tornyának anyaga is, így harmonizál a környezethez. Az alak csonkasága jelképezi azt a 12 éves királyt, aki bizonyára nem volt még kész az uralkodásra, és nem tudhatott kardot forgatni sem. Valószínűleg II. Géza királynak reprezentatív szerepe volt, aki érzékeny egyensúlyt tarthatott csak fenn. A korona 24 karátos aranyfüsttel van bevonva, ahogyan a talapzat is, mely bevonata óarany paszta. Az alak maga egy kénhidrogén vegyülettel van kezelve, hogy patinás jelleget kapjon.

A szobor városunk új jelképe lehet. A templom előtti téren álló II. Géza szobra illeszkedve a környezetbe kiváló helyszín ahhoz, hogy egy-egy percre megálljunk és a múltunkról, jelenünkről, jövendőnkről számot adjunk.

Képek

Akadálymentes Változat


 Nagyobb betűméret
 Kissebb betűméret
 Magas kontraszt
 Negatív kontraszt
 Visszaállítás