Az I. Világháború hőseire emlékeztek

cikador 2018.09.23, 12:34

Az idei esztendőben országszerte emlékeznek az I. Világháború végének 100. évfordulójára. Ennek okán az első világháborús megemlékezések koordinálásáért felelős kormánybiztost jelöltek ki, aki a megemlékezések, rendezvények, ismeretterjesztő programok koordinációja mellett, többek között egy történész munkacsoport koordinálását is végzi, akik azon dolgozik, hogy a köznevelésben a téma tanítása milyen koncepció szerint haladjon. Ebből is látszik az, milyen fontos megérteni a történelmi eseményeket, és beszélni az akkori eseményekről, amely azóta is hatással van a mai Magyarországra.

Bátaszéken is emlékeztek a hősi halottakra szeptember 22-én.  A 100. évforduló mellett Bátaszék most ünnepli emlékművének 95. éves felállítását. A korabeli Tolnamegyei Újság  szeptemberi számában arról olvashatunk, hogy 1923. szeptember 23-án  leplezték le és szentelték fel a kétszáznál is több bátaszéki hősi halott emlékezetére felállított I. Világháborús emlékművet a mai Romkertben. Először egy szobrot szerettek volna állítani, de a szűkös anyagi lehetőségek miatt - habár jótékonysági adománygyűjtést is szerveztek- végül egy négy méter magas műkőoszlop került felállításra, mellyen az elesett hősök neveit aranyos betűvel írták fel.  „Álljon ez a méreteiben és művésziességében a németországi szobrokkal szemben eltörpülő emlékmű, de épen egyszerűségével és azon kegyeletes érzésnél fogva, amellyel emeltetett, legyen mindennél ékesebb hirdetője a mult dicsőségének és a jövő kötelességeinek.”

Az ünnepi szentmisét Horváth József tábori lelkész mutatta be, aki azért imádkozott, hogy az akkor hősi halált halt katonák Isten országában újra találkozhassanak családtagjaikkal, szeretteikkel, hiszen nem csak az itthon maradt édesanyáknak, feleségeknek, gyermekeknek volt a legszörnyűbb tragédia az elválás, és majd a végső elválás, hanem a frontokon harcoló bátaszéki hősöknek is. Ma ők imádkoznak értünk, hogy a véráldozatuk ne legyen hiábavaló. „Kemény magyar szívvel, vigasztalást kereső büszke felemelt fővel tekintünk azokra a kőbe vésett nevekre, mint az eljövendő nagy Magyarország alapköveire. Rajtuk nyugszik fiainknak, unokáinknak, egy nemzetnek, egy országnak sorsa, élete, boldogulása.”

Az ünnepi szentmisét követően a Bátaszéki Római Katolikusok Egyház képviseletében Kürtösi Krisztián plébános és Bátaszék Város Önkormányzata képviseletében dr. Bozsolik Róbert polgármester közösen, koszorút helyeztek el az emlékműnél.

 

Képek

Akadálymentes Változat


 Nagyobb betűméret
 Kissebb betűméret
 Magas kontraszt
 Negatív kontraszt
 Visszaállítás