Bátaszék tűzoltóinak sikere a megyei versenyen

bataszek 2016.05.31, 14:10

Tizennégy egyesület huszonkilenc csapat mérte össze erejét és tudását május utolsó vasárnapján a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a Tolna Megyei Tűzoltó Szövetség önkormányzati és önkéntes tűzoltóságok részére megrendezett versenyén a paksi ASE sportpályán.

A verseny dr. Balázs Gábor tű. ezredes, a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója, Szántóné dr. Novák Eszter, a Paksi Járási Hivatal hivatalvezetője és Süli János Paks város polgármesterének biztató szavait követően vette kezdetét. A zenei aláfestést a Tolna Megyei Tűzoltózenekar biztosította.

A versenypálya két szakaszból állt, egyrészt a szerelési feladatból, másrészt a 7x55 méteres akadálypályás váltófutás teljesítéséből. A szerelési feladaton belül osztott sugár szerelését gépjárműfecskendőről, kismotorfecskendő szerelést, illetve földalatti és föld feletti tűzcsap szerelését kellett végrehajtaniuk a versenyzőknek.

Az önkéntes egyesületek utánpótlása biztosítottnak tűnik, hiszen a felnőtt versenyzők mellett diák és ifjúsági kategóriában is lehetett nevezni, és a fiatalok is rendkívüli lelkesedéssel teljesítették az egyébként komoly tudást és erőnlétet igénylő feladatokat.

Az önkéntesek szabadidejükben, díjazás nélkül végzik tevékenységüket, és a hivatásos tűzoltóságoknak komoly segítséget jelentve vesznek részt a tűzoltásokban és műszaki mentésekben, ezáltal is óvva a településen élők életét és anyagi javait.

A hivatásos tűzoltó-parancsnokságokkal együttműködési megállapodást kötött önkéntes tűzoltó egyesületeknek négy kategóriája létezik. Az egyes kategóriába tartozók rendelkeznek megkülönböztető jelzéssel ellátott gépjárműfecskendővel és rendszeresített, bevizsgált szakfelszerelésekkel. A kettesbe soroltaknak van fecskendőjük vagy olyan, megkülönböztető jelzés nélküli gépjárművük, amely alkalmas a szakfelszerelések, az oltóanyag, illetve a tűzoltók szállítására, ám felszereléseik nem rendszeresítettek és nem esnek át évente vizsgálaton. A harmadik csoportba tartozó egyesületeknek sem tűzoltó gépjárművük, sem a kettes kategóriának megfelelő más járművük sincs, szakfelszerelésük szintén nem rendszeresített és nem bevizsgált. A negyedik kategória egyesületei szaktevékenységet nem végeznek, viszont aktív ifjúságnevelő és hagyományőrző munkát folytatnak.

Az eredményekért járó okleveleket dr. Balázs Gábor igazgató, Szántóné dr. Novák Eszter járási hivatalvezető és Gergelics István, a Tolna Megyei Tűzoltó Szövetség elnöke adták át.  A verseny remek alkalmat adott arra is, hogy dr. Balázs Gábor átadja a Zombai, Bátaszéki, Kurdi és Faddi Önkéntes Tűzoltó Egyesületek számára azokat a laptopokat, melyeket az egyesületek a tavalyi pályázaton nyertek el.Gergelics István záróbeszédében megköszönte a versenyzők hozzáállását, és hogy szabadidejüket nem kímélve vesznek részt az egyesületek munkájában.

A mezőny legfiatalabb versenyzője idén a Bölcske ÖTE színeiben indult 10 éves Makk Zsombor lett, míg a legidősebb a Dunaföldvár ÖTE tagja, a 72 éves Wartig László, aki a mai napig fiatalokat megszégyenítő módon vállal szerepet az egyesület munkájában és vesz részt a versenyeken. A Bonyhád ÖTE egy különdíjat ajánlott fel annak a csapatnak, aki a gépjárműfecskendő szerelés versenyszámban a legjobb eredményt éri el. Az idén ezt a díjat a Dunaszentgyörgy ÖTE vihette haza. Az idén a Zomba ÖTE diák fiúcsapata fairplay díjjal térhetett haza. Nem hagyható szó nélkül az sem, hogy a simontornyai "Tüzescsajok" csapata évről évre öregbíti megyénk hírnevét, hiszen az országos versenyeket is sorra nyerik, emellett a mai versenyen kismotorfecskendő szerelés kategóriában mindenkit megelőzve a legjobb eredményt érték el.

A vasárnapi versenyen az alábbi eredmények születtek:

Gépjárműfecskendő szerelés

Férfi

1. Dunaszentgyörgy ÖTE

2. Bölcske ÖTE

3. Kurd ÖTE

4. Dunaföldvár ÖTE

5. Bonyhád ÖTE

Női:

1. Bátaszék ÖTE

2. Kurd ÖTE

Önkormányzati Tűzoltóságok

1. Bátaszék ÖTE

Senior:

1. Kurd ÖTE

Kismotorfecskendő szerelés

Férfi

1. Fadd ÖTE

2. Nagymányok ÖTE

Női:

1. Simontornya ÖTE 

Diák:

1. Bátaszék ÖTE

Földalatti tűzcsapszerelés

Férfi

1. Bölcske ÖTE

2. Tolna ÖTE

3. Kéty ÖTE

Női

1.Dunaszentgyörgy ÖTE

Ifjúsági

1. Zomba ÖTE

Földfeletti tűzcsapszerelés

Diák fiú

1. Tamási ÖTE

2. Bölcske ÖTE

3. Bonyhád ÖTE

4. Nagymányok ÖTE

5. Zomba ÖTE

Diák lány

1. Tamási ÖTE

2. Bonyhád ÖTE

3. Kurd ÖTE

CTIF (Tűzoltóságok és Mentést Végző Szervezetek Nemzetközi Egyesülete) szabályok szerinti versenyszám

Felnőtt férfi

1. Bölcske ÖTE

Ifjúsági férfi

1. Kurd ÖTE

forrás: tolna.katsztrofavedelem.hu

Akadálymentes Változat


 Nagyobb betűméret
 Kissebb betűméret
 Magas kontraszt
 Negatív kontraszt
 Visszaállítás