Bátaszéki Bornapok - Borba vizet?

cikador 2019.09.09, 14:31

Borba vizet?

Szeptember 6. és 8. között került megrendezésre Bátaszéken a negyedik alkalommal a várost és a megyét megmozgató fesztivál, a Bátaszéki Bornapok. A szervező Bátaszékért Marketing Nonprofit Kft. célja az volt, hogy a három napos rendezvényre érkezőket és az itt élőket olyan programsorral kínálja meg, amelyik a régióban egyedülálló módon ötvözi a hagyományokat az újítás, a megújulás szándékával, a kulturális sokszínűség kibontakoztatásával, valamint a felhőtlen szórakozás, a baráti találkozások lehetőségével.

Igaz, hogy a borba került egy kis víz is, méghozzá az égből, de az időközönként érkező mennyei áldás ellenére a hangulat felhőtlenre sikerült. Pénteken Nagy Imi kezdte a sort a színpadon, aki a tanítványaival most is bizonyította, hogy az éneklés és a zene kortól és nemtől független érték. Az ünnepi állófogadással párhuzamosan folytatódott a színpadi program a Piac téren, ahol először az Utánam Srácok formáció, majd a bátaszéki Idióták szórakoztatta a közönséget. Atilla fiai Isten ostoraként csaptak bele a magyar rockzene legendás dalainak a tolmácsolásába, Kalapács József, Mr. Basary, Rudán Joe, Tóth Reni és Varga Miklós a csillagokat is leénekelte az égről… A Neonverebek késő éjszakába nyúlóan zenélt, miközben a téren lévők a borvidék legfinomabb nedűit kortyolgatták.

A szombat reggel kellőképpen ráijesztett a szervezőkre, hiszen az időjárás úgy döntött, hogy a borúsabb arcát is megmutatja hétvégén. A délutánra ütemezett szüreti felvonulás végül napsütésben és derűs hangulatban zajlott, és a Romkertben II. Géza fejére is rákerült a királyi korona. Miközben Várda Tibor kádármester a hordókészítés tudományába igyekezett beavatni a nagyérdeműt a színpad mögött, addig a világot jelentő deszkákon elkezdődött a folklórprogram. Fellépett a Bátaszéki Felvidék Néptánc Egyesület, a Tamásiból érkezett Pántlika Néptáncegyüttes, a talpalávalót pedig a Csurgó Zenekar húzta, amelyik önálló népzenei koncerttel is készült, de a zord időjárási körülmények miatt kényszerszünetet kellett tartaniuk Siklósi Krisztiánéknak. A Heimat Német Nemzetiségi Tánccsoport fellépése meghiúsult ugyan, de a pécsi Misina Néptáncegyüttes és Táncszínház vállalta, hogy a Makrancos hölgyet bemutatja, és a siker sem maradt el. A Góbé zenekar újra megtöltötte a rendezvényteret, és a bandának tett ígéretnek megfelelően fogunk eljárni, amikor a közeljövőben visszahívjuk őket Bátaszékre egy fergeteges hangulatú koncert erejéig. Tolvai Reni és Pál Dénes is kitett magáért, a Gál Csaba Boogie frontemberrel az élen az utcabált végigzenélő együttes pedig hajnali háromig birtokolta a színpadot a jelenlévők nagy örömére.

Vasárnap is folyt a bor és a pálinka, sült a hús, a lángos, a rétes, a zárónap programjai pedig – a napsütéses időnek is köszönhetően – vonzották a tömeget a városközpontba. A Best Street Team táncosai számot adtak a tudásukról, a nyári táborélmények összefoglalóját is koreográfiába foglalták, utána pedig a retro jegyében mulathattak azok, akik a hét utolsó napján Bátaszéket választották a fesztiválozásukhoz. Az Apostol együttes tagjai a rájuk jellemző szerénységgel és barátságossággal kényeztették a szervezőket, a téren lévők pedig együtt énekelték az ismert dalokat. Janicsák Vecát és Kökény Attilát is rengetegen várták, a „rezeseket” ebben az évben a Brassdance képviselte. Molnár Ferenc Caramel az elmondása szerint jó ideje készült a bátaszéki fellépésére, és a sztárt még a budapesti rajongói is elkísérték a bornapokra. A magasba lendített kezek és az együtt skandált, jól ismert balladák jelezték, hogy minden a helyén van. Egyedül az eső rondított bele a rendezvényzárásba, az este 9-kor érkezett zuhany hamar hazaküldte a közönséget.

Eső, zápor és zivatar ide-oda, a tapasztalatok azt mondatják velünk, hogy – Márai Sándor szavaival megfogalmazva – olyan rendezvénnyel kedveskedhettünk a városban élőknek és a vendégeknek, amelyik összekötötte az emberi dolgok mélyebb értelmét.

CsL

További fotóalbum:

https://www.facebook.com/bataszekert.hu/

      

Képek

Akadálymentes Változat


 Nagyobb betűméret
 Kissebb betűméret
 Magas kontraszt
 Negatív kontraszt
 Visszaállítás