Fantasztikus hangulat a Királyi Gasztronómiai Esten

cikador 2019.10.30, 15:08

Királyi Gasztronómiai Est

A múlt hét végén tartották a Királyi Gasztronómiai Estet, melynek már nagy hagyománya van Bátaszéken. A rendezvény valóban a középkori királyi vacsorák hangulatát idézi, és ebben segít az is, hogy az adott évben a II. Géza gimnázium diákjai közül megválasztott király és királyné köszönti elsőként a vendégeket.

A Kalász János Városi Sportcsarnokban kialakított rendezvénytér idén is zsúfolásig megtelt. A jegyek már elővételben elkeltek, és a környékbeli településekről is jöttek bőven vendégek. Sőt, a határon túlról is, hiszen Bátaszék testvértelepülései is bővítették a kínálatot ételeikkel. A nagysallóiak felvidéki ételeket készítettek, így például sült kacsát. A székelyek málét, tejfölös csirkét, a cigányok lecsót, a svábok töltött káposztát főztek, rétest sütöttek minden mennyiségben, de a Bátaszéken élő népcsoportokhoz civilek, egyesületek, intézmények, önkormányzatok, horgászok, tűzoltók is csatlakoztak, sőt Makk Norbert mesterszakács is bemutatta ételkülönlegességeit. A több száz fős tömeg ezekből kóstolhatott.

Az esemény úgy zajlott, hogy mindenki elfoglalta a helyét, majd II. Géza király és Eufrozina királyné és kísérete bevonult. Miután köszöntötték a vendégeket, elfoglalták helyüket a főhelyen. Ezt követően a székely unokák korhű táncbemutatót tartottak, majd kezdődhetett a dínomdánom.

A sportcsarnok mindkét oldalán felállított asztalokon, hosszú sorokban kínálták a finomabbnál finomabb ételeket. Volt ott százféleképpen elkészített sült, főtt, kemencés hús, halak sütve, főzve, pörköltnek elkészítve, hurkák, kolbászok, töltött és rakott káposzták, füstölt csülök Pékné módra. A sütemények sokaságáról nem is beszélve, végül gyümölcsös tálak gazdagították a kínálatot.

Minden vendég fogott egy tányért és körbejárta az ételekkel megrakott asztalokat, abból vett magának, amihez kedve volt, és annyiszor, ahányszor csak akart. A megjelentek közül senki nem maradt éhes, inkább az ellenkezője volt a nagyobb gond. Ebben viszont segített az este tíz órakor kezdődő bál, a zenéről a Koktél 4U gondoskodott.

A rendezvényt támogatta a Bethlen Gábor Alapkezeló Zrt.

Forrás: teol.hu

További képtalálat:

https://www.facebook.com/pg/bataszekert.hu/photos/?tab=album&album_id=960653247661090

Képek

Akadálymentes Változat


 Nagyobb betűméret
 Kissebb betűméret
 Magas kontraszt
 Negatív kontraszt
 Visszaállítás