Húsz éve város Bátaszék - Demokrácia, béke, sokszínűség - élet az Európai Unióban - Testvértelepülési találkozó Bátaszéken

bataszek 2015.11.02, 14:20

A „Húsz éve város Bátaszék”

«Demokrácia, béke, sokszínűség - élet az Európai Unióban - Testvértelepülési találkozó Bátaszéken» című

projektet az Európai Unió finanszírozta az
„Európa a polgárokért” program keretében

 

 

2. ág, 2.1 "Testvérváros-program" intézkedés

 

 

Részvétel: A projekt lehetővé tette a találkozást közel 1000 állampolgár részvételével, akik közül 60 Besigheim város (Németország), 60 Nagysalló település (Szlovákia) és 60 Ditró település (Románia) lakosa volt.

Helyszín/Dátumok: A találkozó helyszíne Bátaszék (Magyarország) volt, 2015. szeptember 10 és 2015. szeptember 13. között.

Részletes leírás:

2015. szeptember 10.

Ezen a napon érkeztek meg vendégeink a testvérvárosainkból: a szlovákiai Nagysallóból, a romániai Ditróból és a németországi Besigheimből, akiket fogadtunk, elszállásoltunk. A közös vacsorát követően, melyen ismertettük a következő napok programját is, zenés-táncos ismerkedő-esten vettünk részt. Táncház jellegű est került megvalósításra, ahol betekintést nyerhettek a résztvevők a német, magyar, felvidéki és erdélyi zenei kultúrába, táncokat és dalokat tanulhattak egymástól.2015. szeptember 11.

 

2015. szeptember 11.

Délelőtt az Európai Unióhoz kapcsolódó rendezvények zajlottak két helyszínen.

A fiatalabb korosztály számára a II. Géza Gimnáziumban "Az Európai Unió történelme és sokszínűsége" című előadás hangzott el, melyet az "EU a mindennapjainkban" vetélkedő követett.

A Keresztély Gyula Városi Könyvtárban zajló ezzel párhuzamos rendezvény a "Béke és az uniós értékek védelme", valamint "Részvétel az Európai Unió demokratikus életében" témákban zajlott, vetítéssel egybekötött előadásként. Ezen a rendezvényen főként idősebb, nyugdíjas korú vendégek vettek részt.

A résztvevők ezen programokon megismerhették az Európai Unió történelmét, az unió életében való részvétel lehetőségeit, uniós tagságunk hatását a mindennapjainkra. Az előadók felkészültsége és közvetlensége remek hangulatot teremtett mindkét helyszínen, mely által mindkét rendezvény kötetlen beszélgetéssel zárult.

Délután az általános iskola aulájában ünnepeltük meg Bátaszék várossá avatásának 20 éves jubileumát. Ünnepi testületi ülés keretében elhangzott dr. Bozsolik Róbert polgármester ünnepi köszöntője, melyet Potápi Árpád, országgyűlési képviselő, nemzetpolitikáért felelős államtitkár beszéde követett. Bátaszék testvértelepüléseinek polgármesterei – Steffen Bühler, Besigheim polgármestere, Marian Kotora, Nagysalló polgármestere és Puskás Elemér, Ditró polgármestere – is megtisztelték a rendezvényt és köszöntötték a várost a 20 éves jubileum alkalmából. Mindannyian méltatták a város elmúlt 20 éves fejlődését, a sok új megvalósult uniós beruházást, melyek a városi jelleget erősítik, és méltatták a települések közti virágzó kapcsolatokat. Az eseményt Bojás Eszter és Sztojka Nikoletta fellépése színesítette, majd bemutatásra került az ünnepi alkalomra készült, Bátaszékről szóló film is.

Az est zárásaként Illés Teréz énekművész és Lozsányi Tamás orgonaművész hangversenyét hallgathatták meg a résztvevők, majd közös ünnepi vacsorával zárult az ünnepi program.

2015. szeptember 12.

Délelőtt dr. Valter Ilona: A Cikádori, más néven (Báta)széki ciszterci apátság története című monográfiájának bemutatójára került sor a Városháza Házasságkötő termében. A zenés műsor és szavalat után dr. Bozsolik Róbert polgármester, majd Bognár Jenő nyugalmazott polgármester köszöntője hangzott el. Ezt követően dr. Zombori István történész, a Magyar Egyháztörténeti Enciklopédia Munkaközösségének elnöke, a könyv kiadója kapott szót, majd Sümegi József címzetes igazgató bemutatta a könyvet. Dr. Valter Ilona, a szerző köszönő gondolatait követően került sor arra a rendkívüli alkalomra, amikor dr. Bozsolik Róbert polgármester átadta a Tolna Megyei LevéItár igazgatójának a közelmúltban előkerült egyedülálló dokumentumot: Kollonits Zsigmond bécsi bíboros érseknek a Bátaszékre települő németekkel kötött szerződését.

Ugyancsak a délelőtt folyamán volt lehetőség a város nevezetességeinek megtekintésére: az érdeklődők megtekinthették a templomot, a romkertet, a tájházat és az új kiállításokat, valamint városunk EU-forrásokból finanszírozott beruházásait. Nagy örömünkre, erre a programra is szép számban akadt érdeklődő.

Délután sok színes program várta az érdeklődőket. Először sor került a könyvtár előtti területen egy új kétnyelvű információs Bátaszék térkép felavatására, majd színes felvonulás kezdődött: a II. Géza koronázási menet, melyen a gimnázium tanárai és tanulói korhű jelmezekben vettek részt, a romkertben pedig a koronázási ceremóniát mutatták be a diákok. A rendezvény ideje alatt gyermekjátékok, kirakodók, árusok és büfé várta a nézelődőket. Ezt követően vette kezdetét a Reneszánsz királyi gasztronómiai est és bál. A programon megtelt a sportcsarnok, ahol a közreműködőknek köszönhetően bőséges kínálatból lehetett válogatni. A főzésben-sütésben részt vettek: Alsónyék település, Bátaszéki Vállalkozók Ipartestülete, Nagysalló testvértelepülés, Makk Norbert mesterszakács, Bátaszéki Horgászok Egyesülete, Bátaszéki Székelyek Baráti Köre, Roma Nemzetiségi Önkormányzat, Bátaszéki Önkéntes Tűzoltó Egyesület, Öregfiúk Labdarúgócsapat, Bátaszéki Nagycsaládosok Egyesülete, bátaszéki felvidékiek, Városi Óvoda, Bátaszéki Vadásztársaság, Német Nemzetiségi Egyesület és Önkormányzat, valamint az általános iskolai konyha dolgozói.  Mivel ilyen színes "társaság" gyűlt össze erre a programra, mind a helyi résztvevők, mind a testvértelepülésekről érkezők megismerhették mind a helyi, mind a német/sváb ill. felvidéki, és roma ételeket is. A jó hangulatú együttlét alkalmat teremtett a barátságok elmélyítésére. A vacsorát követő bálon a Diamant Kapelle húzta a talpalávalót.

2015. szeptember 13.

Ezen a napon a rendezvénysorozat levezetéseként került sor a résztvevő polgármesterek tanácskozására „Településem az Európai Unióban” címmel. A polgármesterek átbeszélték, hogy kinek milyen lehetőségei adódtak az elmúlt időszakban, összehasonlításra kerültek a jelenlévő országok tapasztalatai, uniós beruházásai, továbbá a polgármesterek új alapokra helyezték együttműködésüket és további polgármesteri fórumok megvalósításában is megegyeztek.

Ezt követően koncertekkel kedveskedtünk a Piactéren a megjelenteknek: először a bátaszéki Idióták zenekar akusztikus koncertjét hallgathatták meg, melyet egy közös lufieregetés követett, amivel a húsz éves várost, a várossal egyidős fiatalokat, valamint az Európai Uniós tagságunkat köszöntöttük. Végül, Charlie élő koncertje következett, mely nagy sikert aratott, s aki eljött, igazán jól érezhette magát ezen a záró esten is. A négy napos rendezvényt látványos tűzijáték zárta.

Űrlapok / Letölthető dokumentumok

Akadálymentes Változat


 Nagyobb betűméret
 Kissebb betűméret
 Magas kontraszt
 Negatív kontraszt
 Visszaállítás