KKETTKK-CP-02 Bátaszék I. világháborús emlékmű renoválása

bszekinfo 2016.02.02, 23:15

Szakmai program

 

A program célja a Bátaszéken található I. világháborús emlékmű teljes felújítása, valamint közvetlen környezetének helyreállítása. Az emlékmű nem műemlék jellegű, az elvégzendő munkák nem építés engedély kötelesek. Az I. világháborús emlékművet a háborúban elesett hősök és áldozatok emlékére állították. Az emlékműre összesen 205 I. világháborús hős nevét vésték fel. A betűk festése hiányos, erősen megkopott, így az újrafestést igényel. Mivel az emlékmű a település központjában található, így az idő múlásával erős kémiai és biológiai szennyeződést szenvedett.

Az emlékmű vizes tisztítása után manuális beavatkozásra is szükség lesz. A felület elöregedett, nagyobb hiányok, fugahiányok is észlelhetőek. A hiányok pótlását követően kőszilárdító folyadék felhordásával kerül megerősítésre a kőfelület. Majd ezt követően hydrofóbizáló és impregnáló folyadékkal kerül átitatásra az emlékmű egész felülete, amely elősegíti a vízlepergetést, így távol tartjuk a kémiai és biológiai kártevőket.

Az emlékmű renoválásához hozzátartozik a környezetének rendbetétele is. Ennek során az emlékmű talapzatát körülvevő és a közvetlen megközelítését szolgáló térkő járda kerül felújításra a meglévő térkő burkolat felhasználásával és helyenkénti cseréjével, valamint a szükséges tereprendezéssel. Emellett pihenésre szolgáló 2 darab korhű pad kerül elhelyezésre új térkő burkolattal.

A program célja az emlékmű karbantartása és felújítása. A felújítás hozzájárul az első világháborúval kapcsolatos társadalmi emlékezet ébrentartásához, valamint a közös történelmen és kultúrán alapuló magyar és európai identitás erősítéséhez.

Az emlékmű a helyreállítást követően a település egyik meghatározó jelképévé válik.

 

A programot az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság támogatja.

Űrlapok / Letölthető dokumentumok

Akadálymentes Változat


 Nagyobb betűméret
 Kissebb betűméret
 Magas kontraszt
 Negatív kontraszt
 Visszaállítás