Lakossági fórum

cikador 2018.09.26, 11:55

Tájékoztatási konzultációt tartottak szeptember 25-én a Városháza Házasságkötő termében, ahová dr. Bozsolik Róbert polgármester hívta össze az érdekelteket az egykori Bátaszéki Téglagyár területének újra használatba vételével kapcsolatban. Az érintett lakóközösséget a Wienerberger Téglaipari Zrt. két képviselője Erdős Attila és Székely Ferenc, valamint az új, leendő tulajdonos, a J.Lasfar Kft. képviseletében Szoboszlai Zsolt tájékoztatták a már zajló és a várható munkálatokról.

A lakosság részéről érkező aggodalmakat, - miszerint a volt téglagyár technológiájának lebontásából származó esetleges veszélyes hulladéktörmelék a lakóhelyük közvetlen közelében helyezték el, illetve az új üzem termékeinek elszállításért felelős szállító cég kamionjainak zaja nagy mértékben ronthatja majd az ott lakó családok életminőségét – a cégek képviselői, valamint a város polgármestere igyekezett eloszlatni.

2008-tól 10 telephelyet kellett bezárni a Wienerbergernek, köztük a bátaszékit is, amit 10 évvel később tudtak értékesíteni. Mivel az új cég nem téglaipari tevékenységet fog végezni, ezért a téglagyár egész technológiáját elbontják, aminek nagy részét darálékként értékesítenek tovább. Azonban ebből a darálékból került a lakóházak közelébe is, melynek összetételéről az ígéretek szerint szakértői véleménnyel alátámasztott tanúsítványt fog kiállítani a bontást végző cég, legkésőbb december 31-éig. A további intézkedésekre a tanúsítvány tartalmának ismeretében lesz majd lehetőség.

Szoboszlai Zsolt, a J.Lasfar Kft. képviselője pedig biztosította - az annak idején a  téglagyárhoz létesített - lakótelepen élőket, hogy mindent meg fognak tenni annak érdekében, hogy a lehető legkisebb mértékben zavarják az ott lakók nyugalmát a gyárban folyó munkák során. Felkérték a telephely vezetőjét, hogy legkésőbb december 31-éig nyilatkozzon a szállítást végző gépjárművek tárolási helyéről, valamint adja meg annak pontos területét. A néhány napon belül már működő, a kapuban felállított mérleg eleve korlátozza majd a be- és kimenő teherforgalmat, valamint az ígéretek szerint e mellett sebességkorlátozó táblák kerülnek kihelyezésre az érintett útszakaszra. A tíz éve gazdátlanul álló területek most megtisztításra kerültek, folyamatos a fűkaszálás, zajlik a vízelvezető árkok tisztítása, valamint parkosítással próbálják kulturált körülményeket teremteni a téglagyár területén. Ismét beindult a szállítás az ipari vágányon, miután a műtrágyát csomagoló cég megegyeztek a MÁV képviselőivel.

Mind a település részéről, mind pedig a helyi iparűzési adót ide fizetni kívánó cég számára örömteli ez az együttműködés, hiszen új munkahelyek létesültek, ahol jelenleg is már 13 helyi lakos dolgozik, és további munkaerőkkel kívánják bővíteni a csomagolóüzem kapacitását. Az év végére már az új tulajdonos kezében lévő műtrágya csomagolásával foglalkozó üzem zökkenőmentes működést ígért a városvezetésnek és a lakótelepen élők számára.                                                                                                     ok

Képek

Akadálymentes Változat


 Nagyobb betűméret
 Kissebb betűméret
 Magas kontraszt
 Negatív kontraszt
 Visszaállítás