Nagysallói csata - 170

cikador 2019.04.29, 10:48

Nagysallói csata - 170

Hétvégén nagyszabású rendezvénysorozattal emlékeztek meg testvértelepülésünkön, Nagysallón a község mellett 170 évvel ezelőtt megvívott csatáról. A program április 26-án a Hol sírjaink domborulnak elnevezésű regionális történelmi vetélkedővel vette kezdetét, amelyet a környező alapiskolák részére hirdettek meg. Másnap, a Felvidéki Huszár Hagyományőrző Egyesület koszorúzását és az emlékműnél történő tisztelgését követően a nagysallói tájházhoz várták az érdeklődőket, akik a nap folyamán sok más mellett a szabadságharchoz kapcsolódó tematikus kézműves foglalkozáson és lovasbemutatón vehettek részt. A legfiatalabbak bekapcsolódhattak a Huszár Olimpia ügyességi gyermekjátékaiba, és természetesen a közös főzés sem maradhatott el a bátaszéki és a kondorosi testvértelepülések képviselőivel kiegészülve.

Magángyűjtőkkel összefogva állították össze a kiállítás anyagát, amelyben korabeli fegyvereket, öltözékeket, festményeket, a nagysallói csatát bemutató térképeket és más dokumentumokat mutattak be a kultúrházban Juhász Gábor helytörténész irányításával.

A műsorfolyam során bemutatták Kicsindi Enikő a nagysallói csatával kapcsolatos kétnyelvű kiadványát, majd színpadra állt a Vadkerti Imre-Derzsi György-Kovács Koppány alkotta hármas, azaz A három királyok, hogy előadják a Tartsd magad, nemzetem! című produkciójukat. Április 28-án, a 11 órakor kezdődő ünnepi istentiszteletet követően Tóth Gábor igazgató vezetésével verset mondtak a nagysallói általános iskolások, a kultúrház színpadán énekelt a Szivárvány Asszonykórus, a galántai Kodály Zoltán Daloskör, de színfoltja volt a rendezvénynek Farkas Béla tárogatóművész is. A programsorozat az emlékmű, és a temetőben lévő sírhely ünnepélyes megkoszorúzásával ér véget.

(Az írás a www.ma7.sk tudósítása alapján készült.)

Képek

Akadálymentes Változat


 Nagyobb betűméret
 Kissebb betűméret
 Magas kontraszt
 Negatív kontraszt
 Visszaállítás