Újra pontosan jár a toronyóra

cikador 2021.05.30, 08:00

Újra pontosan jár a toronyóra

A Nagyboldogasszony Plébániatemplom óraszerkezete ismét meghibásodott, melynek javítása a mechanikai szerkezet teljes felújításával volt lehetséges. Az önkormányzat 2016-ban már biztosított ugyan támogatást az óra felújításához a plébánia részére, de sajnos a javítási feladatokat az akkor megbízott vállalkozó nem végezte el szakszerűen, és ez okozta az óra és harangvezérlés újabb meghibásodását.

Kürtösi Krisztián atya úgy gondolta, hogy mindannyiunk számára fontos, hogy a templom toronyórája és harangjátéka újra működőképes legyen. Tájékoztatása szerint a teljes harangfelújítás és a toronyóra villamosítása - a beérkezett ajánlat alapján - 957.490 Ft költséget jelentett a plébánia számára. Az adományokból és a plébánia pénzeszközeiből a munkálatok költségeinek 2/3-a rendelkezésre állt. A fennmaradó 300 000 Ft vissza nem térítendő, fejlesztési célú támogatást Bátaszék Város Polgármestere, dr. Bozsolik Róbert biztosította a Bátaszéki Római Katolikus Plébánia részére, az önkormányzat 2021. évi költségvetésének az általános tartalékkeret terhére.

Az óra javítása elkészült. A templomunk toronyórája újra mutatja, a harangjai újra jelzik a pontos időt.

Az 1903-ban elkészült toronyórát az évek során többször is érte villámcsapás, aminek következtében megállt az idő, de a hívek mindig igyekeztek a szerkezetet megjavíttatni. Egyébként az órát a bajai Bodicsi Sándor órás és harangöntő készítette az akkori legmodernebb technikával.

A számlapot Hofhauser Antal tervezte, amely a toronyhoz viszonyítva kicsi. Az óra mutatói díszesek, amit két ellentétes színnel festettek meg, hogy egyértelműen lehessen látni a számlapot és a mutatókat is.

A templom szentelésére kiadott könyvben található egy részletesebb leírás az óra szerkezetének felépítéséről, amiből tudjuk, hogy az óramű egy része hársfából készült és bírta a hőmérséklet ingadozását. Nemcsak az anyagválasztást, de a szerkezet tervezésénél többek között a szélerősséget is figyelembe kellett venni, amik együttesen befolyásolták az óramű pontosságát.

Akadálymentes Változat


 Nagyobb betűméret
 Kissebb betűméret
 Magas kontraszt
 Negatív kontraszt
 Visszaállítás