Vár a megye

cikador 2019.06.28, 20:38

Tolna Megyei Értékek Napja

Csötönyi László írása

Ötödik alkalommal rendezték meg a Tolna Megyei Értékek Napját, amelynek ebben az évben Szekszárd adott otthont. Az eseményen negyven település jelent meg, a tolnai falvak és városok között Bátaszék is bemutatta az értékeit. A vendégek mellett a szakmai zsűri is nagyra becsülte a káposztás gőzgombócot, amelyik a dobogó harmadik helyére repítette a városunkat.

Habár a Tolna Megyei Értéktárban fellelhető „kincsek” számát tekintve Bátaszék messze kiemelkedik a legtöbb település közül, a szervezők úgy gondolták, hogy az utolsó sátorban biztosítanak számunkra helyet a bemutatkozáshoz. A szívélyes üdvözlet hiánya sem szegte a kedvünket, a kezdeti akadályok megoldását követően nagy lelkesedéssel vágtunk bele az előttünk álló feladatokba.

A viseletbemutatón Patonai Viktória és Péter Péter jóvoltából a felvidékiek, Komjáti Mariannának és Kismődi Balázsnak köszönhetően a bukovinai székelyek „gúnyáival” ismerkedhetett meg a közönség, Bozsolik Zsófia és Dávid pedig a német viseletet húzta magára. Mindegyikük érezhető természetességgel, tiszteletet sugárzó elhivatottsággal és autentikussággal mozgott a színpadon, a jelenlétük kivívta a nézők méltó elismerését, amelynek tapssal adtak hangot.

A megyeszékhely felfedezését is vállalta a bátaszéki diákokból és felnőttekből álló gárda, a Sági Lajosné, Rudolf László, a gézás Csötönyi Borbála és Gáspár, valamint Ócsai Krisztina alkotta csapat hibapont nélkül teljesítette a vetélkedőt, ők inkább a rendelkezésre álló idővel vívtak harcot a délelőtt folyamán.

A Minden ízében Tolna megye versenyre huszonhat csapat nevezett, a szakmai zsűri (Kovács János és Vörös Krisztián) asztalára leginkább pörköltek kerültek, de néhány különlegességet is megkóstolhattak az ítészek. A lényeg, hogy a bátaszéki Kraut und Knedl sikert aratott, és a dobogó harmadik fokára emelte az elkészítőit. Kőművesné Pásti Mónika és Gábor Tiborné, Margitka olyan ételt alkotott, amelyről mindenki, aki megkóstolta, rébuszokban beszélt csak.

A jelenlévők megismerhették az új tolnaikumokat is. A Simontornyai vár vált a megye kiemelt értékévé, és a Tolnai Kékfestőműhely is erre a rangra emeltetett.

Képek

Akadálymentes Változat


 Nagyobb betűméret
 Kissebb betűméret
 Magas kontraszt
 Negatív kontraszt
 Visszaállítás