XVI. TETT-re Kész Nap Bátaszéken

bataszek 2016.05.27, 18:50

A bátaszékiek is – már a kezdetektől – érdeklődve figyelték a bátaapáti Nemzeti Radioaktívhulladék-tárolóval (NRHT) kapcsolatos információkat. A legújabb híreket a május 27-i TETT-re Kész Napon hallgathattuk meg.

Az atomerőmű kis és közepes aktivitású hulladékából eddig már 6536 hordót szállítottak balesetmentesen és biztonságosan a bátaapáti tárolóba. Az idei évben az utolsó hordó is végleges helyére kerül a tároló 20l2-ben átadott első kamrájában, így 537 betonkonténerben 4833 hordó hulladék lesz.

Jövőre már a második kamrát is üzembe helyezik a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft. (RHK Kft.) szakemberei. Ennél már egy új hulladék-elhelyezési koncepciót alkalmaznak, ami az eddigi magas fokú biztonság megtartása mellett sokkal jobb térkihasználást is lehetővé tesz. Az új koncepció bevezetésének előkészítésével párhuzamosan a tárolót befogadó, kiváló vízzáró tulajdonságú gránitban már a harmadik és negyedik kamra kiépítésével is végeztek a szakemberek. Így hosszú évekre biztosítva van a kis és közepes aktivitású hulladékok (az atomerőműben elhasznált szerszámok, védőfelszerelések, segédanyagok) elhelyezése.

Fontos megjegyezni, hogy tevékenységüket számos hazai hatóság ellenőrzi, és mindig mindent rendben találnak.

Az NRHT működtetése és továbbépítése mellett az ismeretterjesztésre, tájékoztatási feladatokra is kiemelt figyelmet fordítanak. Az idei évre várhatóan a százezer főt is eléri majd az eddigi nemzetközi és civil látogatók száma. A fokozott érdeklődés miatt készült el Bátaapátiban a tavaly nyáron átadott interaktív látogatóközpont, mely népszerű lett már a megnyitását követő hónapokban.

A sajtótájékoztatót követően a TETT-re Kész Nap programjában természetesen az ismeretterjesztő előadások is helyet kaptak. Az előadások előtt köszöntötte a megjelenteket Darabos Józsefné, a Társadalmi Ellenőrző Tájékoztató Társulás (TETT) elnöke; dr. Horváth Kálmán, a Tolna Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja; Honti Gabriella, az RHK Kft. Önálló Kommunikációs Osztály osztályvezetője és dr. Bozsolik Róbert, Bátaszék Város polgármestere. Elsőként az NRHT üzemeltetéséről tartott tájékoztatót László Zoltán, az RHK Kft. paksi kirendeltség és a Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolójának fióktelep-vezetője és megbízott üzemeltetési igazgatója. Őt követte Nős Bálint, az RHK Kft. Stratégiai és Műszaki Igazgatóságának igazgatója, aki a stratégiai tervekről számolt be. Honti Gabriella, az RHK Kft. kommunikációs osztályvezetője tartott előadást a nemzetközi szintű elfogadottsági tapasztalatokról. A társulás számára nagyon fontos a kommunikáció, a helyi közösségek naprakész információval való ellátása, melyben a Lakossági Ellenőrző Csoport is példás szerepet vállal. Kardos Zsuzsanna, a csoport vezetője értékelte szemszögükből a 2015-ös évet. A tavalyi évben is szép sikereket értek el a TETT tagtelepülései, melyekről Darabos Józsefné, a TETT elnöke tartott tájékoztatást.

A Gránit-díjat idén dr. Ferencz Márton és Decsi-Kiss János kapták, akik példaértékű munkájukkal, szerepvállalásukkal hozzájárultak a társulás sikeres működéséhez.

A tudományos tanácskozással párhuzamosan a TETT települések 4 fős diákcsapatainak részvételével zajlott egy vetélkedő és a résztvevők megismerkedhettek Bátaszék történetével, nevezetességeivel is. Az egyes települések megismerését a jövőben is folytatni szeretnék.

DB

Képek

Akadálymentes Változat


 Nagyobb betűméret
 Kissebb betűméret
 Magas kontraszt
 Negatív kontraszt
 Visszaállítás