Bátaszéki Székelyek Baráti Köre

bataszek 2015.10.14, 09:26

Az Bukovinai Székelyek Országos Szövetsége 1989. május 21-én alakult, melynek alapító tagja volt a Bátaszéki Székelyek Baráti Köre is.  Ezt követően alakult meg a kör május 28-án, Bátaszéken, azóta működnek szervezeti formában.

A Bátaszéki Székely Kórus elődét Dr. Németh Kálmán még a bukovinai Józseffalván alapította valamikor 1932-ben. Bátaszéken 1970-ben alakult újjá és azóta is folyamatosan működik. Jelenlegi vezetője Szabó Éva. Erre a magra épült rá a Baráti Kör 1989-ben. Tíz év múlva bírósági bejegyzéssel közhasznú egyesületté lettünk. Igyekszünk a még élő régiek elmondása, az időközben rögzítettek és az itt élők hatására még meglévő hagyományainkat megőrizni! Némelyeket folyamatosan, másokat időnként, de évi rendszerességgel megrendezünk. Így évente egyszer taggyűlést tartunk, aztán disznót vágunk. Mindig megtartjuk húshagyati bálunkat és változó létszámmal, de Pünkösdkor igyekszünk eljutni Csíksomlyóra is. Ilyenkor megyünk el Bukovinába és felkeressük az öt régi magyar falut. A “Bukovinai Találkozások” Nemzetközi Folklórfesztiválokon, Bonyhádon általában, külföldön esetenként vettünk részt, veszünk részt. Többek között a Bátaszéki Tájház és a gasztronómiai est is a mi kezdeményezésünkre született meg Bátaszéken. Szakirányú bukovinai székely értelmiségi (tanár, ének-, zenetanár, stb.) és gazdag ember hiányában rosszul állunk a fiatalítással, de ameddig lehet, mi idősebbek tartjuk a frontot!

A kör célja és feladatai (idézet az Alapszabályból)

„A Bátaszéki Székelyek batári köre a városban és környékén élő székelység összefogása, sajátos székely-magyar szellemi és anyagi kultúra, elsődlegesen a népművészet és a néphagyományok ápolása és továbbfejlesztése. Ezen keresztül a település és környéke kulturális életének segítése. Anyagi és erkölcsi segítséget nyújt a bátaszéki székely kórus hagyományőrző népegyüttesnek, szorgalmazza más hagyományőrző csoportok felépítését. Kezdeményei közösségi ünnepek, mulatságok, művelődési események megrendezését. Ismeretterjesztő előadásokat szervez, versenyeket ír ki szavaló, próza, mesemondó fiatalok számára. Elősegíti a nép iparművészeti tárgyak terjesztését és készítését, szőttese, faragások, stb. Gyűjtőmunkát szervez a kör a szellemi és tárgyi értékek összeszedésére, és a gyűjtött értékek bemutatását segíti. Szorgalmazza a székelységgel foglalkozó írások közreadását és terjesztését, társadalmi munkaakciót szervez a kör által kitűzött célokra. A kör céljainak elérése igényli minden állami, társadalmi és gazdálkodó szervezet magánszemély vagy intézmény anyagi segítségét.”

Akadálymentes Változat


 Nagyobb betűméret
 Kissebb betűméret
 Magas kontraszt
 Negatív kontraszt
 Visszaállítás